De voormalige boswachter van de Overasseltse en Hatertse Vennen, de heer M.P. Kloosterman, kent de koortsboom en de ruïne van de kapel al heel lang.
"Sinds mensenheugenis hangen er lappen in de eik en in de bomen in de omgeving, maar 99 procent is tegenwoordig nep. Toch heb ik de tijd nog meegemaakt dat er processies naar de kapel werden gehouden, vooral vanuit Wijchen. Er werd daar dan 's middags omgeroepen dat men 's avonds naar de St. Walrickkapel ging om te bidden voor een zieke. Meestal gebeurde dat op de eerste en de derde vrijdag van de maand."
Sedert begin 1700 is de kapel in verval geraakt. De ruïne werd door de eeuwen heen door oorlogsgeweld en door de jeugd steeds verder vernield. In 1986 heeft de Monumenten Stichting "Baet en Borgh" de ruïne in erfpacht verworven en gerestaureerd. Het heeft maar een haar gescheeld of de koortsboom was opgeruimd, omdat hij te dicht bij het gerestaureerde bouwwerk staat. Daar is toen nogal tegen geprotesteerd. Er is een nieuw eikje, iets verder van de kapelruïne geplant, die de functie van de dikke eik gaat overnemen.
De kerngezonde eik, van ongeveer honderd jaar oud, hoort bij de kapelruïne. Wie haalt het nu in z'n hoofd om zo'n boom te willen kappen? De charme van het geheel zal totaal verloren gaan. Maar voorlopig is het geheim van de koortsboom vastgelegd. Iedereen, die iets aparts wil zien, moet daar maar eens een kijkje gaan nemen.
Uit: "Monumentale bomen in Nederland"