Na de tweede Wereldoorlog waren er verschillende jeugdbewegingen actief die voorlopers waren van het latere Scouting Nederland. Eén van deze jeugdbewegingen was de vereniging van de Katholieke Verkenners.
In 1949 kregen de Katholieke Verkenners een eigen terrein, het buitencentrum Gilwell St. Walrick in Overasselt. Hier konden de troepen uit het zuiden dichtbij kamperen en werd ook de leiderstraining van de Katholieke Verkenners gegeven, die daarvoor altijd in Ommen werd gehouden.
De eerste beheerder is Mat Zuur. Hij woonde in een tent en een blokhut op het Buitencentrum. In de loop van de jaren zijn de houten barakken vervangen door stenen gebouwen en heeft het Buitencentrum zijn huidige vorm gekregen.
In die tijd verwierven de Katholieke Verkenners ook hun eigen kerkje in Persingen, de St. Joriskapel in de Ooypolder bij Nijmegen. Persingen was het geestelijk centrum van de Katholieke Verkenners. Het beeld van Sint Joris, de patroonheilige van de scouts, is in 1952 in processie naar Persingen gebracht. Sint Joris stond van 1952 tot 1975 in het kerkje.
Na de fusie verhuisde het beeld van Sint Joris in 1975 naar St. Walrick. Later is het beeld voor het Landelijk Bureau van Scouting Nederland neergezet. In 2008 is het beeld teruggekeerd naar het kerkje van Persingen. In de omgeving van Overasselt werden tochten uitgezet. De belangrijkste tocht was de St. Joristocht. Deze tocht duurt tweemaal 24 uur en leidde langs het kerkje in Persingen en eindigde bij de St. Walrickkapel te Overasselt. Alleen oudere jeugdleden mochten in tweetallen de St. Joristocht lopen.
Op 6 september 1973 zijn de Katholieke Verkenners met De Nederlandse Padvinders, het Nederlandse Padvindstersgilde en de (eveneens Rooms-katholieke) Nederlandse Gidsen gefuseerd tot Scouting Nederland. Toen kwam de centrale functie van het terrein en het Buitencentrum te vervallen.
Na Mat Zuur heeft St. Walrick meerdere beheerders gehad. Eerst Jan Wycherinck die talrijke houtsnijwerken heeft achtergelaten en later Harry Leenders. Daarna zijn het kampeerterrein en Het Buitencentrum onder beheer gekomen van Jantje Beton.
In het jaar 2001 heeft Scouting Nederland het beheer weer teruggenomen. Organisatorisch is er een splitsing gemaakt tussen het Scoutingkampeerterrein enerzijds en Het Buitencentrum anderzijds. De nieuwe beheerder Henry Soyer is op het kampeerterrein gestart met een nieuw kampstafteam. Het Buitencentrum fungeert sinds die tijd geheel zelfstandig en is in 2006 verkocht.
De opvolger (in 2003) van Henry Soyer, Jan van Leeuwen, is initiator van de laatste ontwikkelingen binnen het Scoutingkampeerterrein. De nieuwbouw van De Hut en de herinrichting van de terreinen zijn hiervan goede voorbeelden. In juli 2013 is Jan van Leeuwen opgevolgd door Peter Roos.
Onder leiding van Peter Roos is er een nieuwe kampvuurkuil gerealiseerd waar plek is voor honderden scouts.
Sinds april 2018 is Roel van Leeuwen de nieuwe beheerder.