Duurzaamheid is voor ons een logische keuze; een keuze die past bij hoe scouts om gaan met hun eigen spelterrein en de wereld eromheen, dat zij medeverantwoordelijk zijn voor nu en voor de toekomst van onze planeet.
Daarom vindt de inrichting van scoutingkampeerterrein St. Walrick plaats in harmonie met de natuur, onder andere door plaatsen in het bos en open plekken, waar fauna zich vrij kan bewegen en de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Ook de vennen spelen hierin een belangrijke rol. Het gebouw (De Hut) is duurzaam gebouwd.
Jeugdleden van nu geven visie voor toekomst
Duurzaamheid betekent voor scoutingkampeerterrein St. Walrick ook het realiseren van het terrein van de toekomst. De jeugdleden van nu weten als geen ander invulling te geven aan de visie op het terrein van de toekomst. Met elkaar zorgen we ervoor dat niet alleen nu, maar ook in de toekomst, kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten, grenzen verleggen en avonturen beleven die hen een leven lang bijblijven, op een uitdagend, modern, toekomstbestendig en duurzaam terrein.
Ambities zijn hoog
Scoutingkampeerterrein St. Walrick is sinds 2020 officieel erkend als Scenes lid.
Dit hebben we al op het gebied van duurzaamheid:
- CO2 neutraal gebouw
- Sedum dak
- Led verlichting in heel het gebouw
- Zonnepanelen voor warm douchewater en verwarming
- Houtvergasser voor warm douchewater en verwarming
- Zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit.
- Grijswater circuit voor het gebruik in de toiletten
- Natuurrugzakjes voor verhuur
- St. Joristocht voor het ontdekken van de omgeving
- Gebruik van de dassenpoot als logo en symbool dat we trots zijn op de bijzondere natuur in onze omgeving
- Geen auto’s op het terrein, inzet van eigen tractor voor vervoer
- Kampeerders de gelegenheid te geven om te koken door gebruik te maken van de zon. De zonneoven.
- Gebouwen nog duurzamer maken.
- Scheiden afval zichtbaarder gemaakt.
De ambitie die we nog willen behalen worden vertaald naar de volgende doelen:
- Het meer uitdragen van de spelmaterialen naar onze kampeerders.
- Het in het terrein zichtbaarder uitleggen hoe we het terrein duurzaam beheren, en daarmee ook niet scouts bereiken.
Meetbaar en zichtbaar
Scoutingkampeerterein St. Walrick is sinds 2020 één van de Scout Centres of Excellence for Nature and Environment (SCENES). Hiermee laat scoutingkampeerterrein St. Walrick zien dat ze voor een lange tijd zich in wil zetten voor het behoud van natuurwaarde en de milieu-impact zo klein mogelijk zal zijn. Er zijn globaal drie voorwaarden voor ons kampeerterrein:
- natuurlijk terrein
- natuur- en milieueducatie
- implementeren van milieuzorg
De scouts en de vrijwilligers die verblijven op het kampeerterrein krijgen zo mee hoe je duurzaam kunt kamperen. Andere scoutinggroepen kunnen hiervan leren, waarbij het scoutingkampeerterrein een voorbeeldrol vervult. Om de scouts mee te kunnen geven hoe het met het verbruik op het scoutingkampeerterrein staat, hangt er een scherm in de ontvangstruimte. Daarop kan je zien wat het elektraverbruik, duurzame energieopwekking, waterverbruik en daarmee de daadwerkelijke, maar nog belangrijker de vermeden CO2-uitstoot.
Leren van andere SCENES centers
Op de website van World Scouting vind je meer informatie over Scout Centres of Excellence for Nature and Environment (SCENES). Ook de 28 terreinen die dit keurmerk dragen, worden hier ontsloten. Ook de website van Scouting Nederland geeft meer informatie over het keurmerk.
SCENES centra in Nederland:
In Nederland zijn er naast scoutingkampeerterrein St. Walrick nog vier andere terreinen lid van het SCENES netwerk. Dat zijn Gilwell St. Ada's Hoeve in Ommen, Scoutcentrum Rotterdam in Capelle aan den IJssel, Scoutinglandgoed Zeewolde in Zeewolde en Scoutcentrum Buitenzorg in Baarn.